Ua mana'omia e le World Meteorological Organization le faateleina o le sapalai o malosiaga mama i le lalolagi

O le World Meteorological Organization (WMO) na tuʻuina atu se lipoti i luga o le 11th, fai mai e tatau ona faaluaina le eletise o le lalolagi mai punaʻoa mama i le isi valu tausaga e faʻatapulaʻa lelei ai le vevela o le lalolagi;a leai, e mafai ona fa'aletonu le puipuiga o le malosi o le lalolagi ona o suiga o le tau, fa'atuputeleina o le leaga o le tau, ma le utiuti o le vai, ma isi mea.

E tusa ai ma le WMO's State of Climate Services 2022: Energy lipoti, o suiga o le tau o loʻo faʻatupu ai lamatiaga i le saogalemu o le malosi o le lalolagi ona o faʻalavelave mataʻutia o le tau, faʻatasi ai ma isi, o loʻo faʻateleina pea ma malosi i le lalolagi atoa, e aʻafia ai sapalai suauu, gaosiga o le malosi, ma le maufetuunaʻi o le taimi nei. ma atina'e malosi i le lumana'i.

Fai mai le Failautusi Aoao a le WMO, Petri Taras, o le vaega o le malosi o le puna lea o le tusa ma le tolu-kuata o le kasa oona i le lalolagi atoa ma e na o le sili atu i le faaluaina o le eletise maualalo i le isi valu tausaga o le a ausia ai sini talafeagai e faaitiitia ai kasa. , valaau mo le faʻaleleia atili o le faʻaogaina o le la, matagi ma le suavai, ma isi.

O lo'o ta'ua e le lipoti o le tele o le malosi o le lalolagi e fa'alagolago i puna'oa o le suavai.87% ole eletise ole lalolagi mai le vevela, faaniukilia ma le eletise ile 2020 e fa'alagolago sa'o ile vai avanoa.I le vaitaimi lava lea e tasi e 33% o fale eletise o loʻo faʻalagolago i vai fou mo le malulu o loʻo i totonu o nofoaga o loʻo i ai le utiuti o le suavai, e pei o le 15% o fale eletise o loʻo i ai nei, ma o lenei pasene e faʻamoemoe e siitia i le 25% mo fale eletise faaniukilia. i le isi 20 tausaga.O le suiga i malosiaga fa'afouina o le a fesoasoani e fa'aitiitia ai le fa'atupula'ia o le mamafa o le lalolagi i puna'oa, ona o le malosi o le la ma le savili e fa'aaogaina ai le vai e sili atu nai lo suau'u masani ma fale faaniukilia.

Aemaise lava, o le lipoti o loʻo fautuaina ai le malosi faʻafouina e tatau ona atiaʻe malosi i Aferika.O loʻo feagai Aferika ma aʻafiaga ogaoga e pei o le salalau o lamala mai suiga o le tau, ma o le faʻaititia o tau o tekinolosi mama mama ua ofoina atu ai se faʻamoemoe fou mo Aferika i le lumanaʻi.I le 20 tausaga ua tuanaʻi, naʻo le 2% o tupe faʻafaigaluega mama sa i Aferika.O Aferika e 60% o puna'oa sili ona lelei o le la i le lalolagi, ae na'o le 1% o le malosi PV fa'apipi'i a le lalolagi.O loʻo i ai se avanoa mo atunuʻu Aferika i le lumanaʻi e puʻeina ai le gafatia e leʻi faʻaaogaina ma avea ma taʻaloga tetele i le maketi.


Taimi meli: Oke-14-2022